CIA – “Vëllau i Madh” në rrjetet shoqërore

Nga arabisht në kinezisht, nga tweet nervoz, deri tek blog të vëmendshëm, analistët e CIA monitorojnë të gjitha aktivitetet e rrjeteve dhe mbledhin informacione pothuajse në të gjitha gjuhët....

Nga arabisht në kinezisht, nga tweet nervoz, deri tek blog të vëmendshëm, analistët e CIA monitorojnë të gjitha aktivitetet e rrjeteve dhe mbledhin informacione pothuajse në të gjitha gjuhët.

Në një park idustrial anonim në Virginia, SHBA, një një ndërtesë me dukje të zakonshme, CIA ndjek më shum se 5 miliona cicërima në ditë, kurse as aktiviteti në Facebook nuk mungon, raporton Associated Press.

Ekipi i CIA-s, shum me kujdesë monitoron të gjitha aktivitetet e Facebook, nga gazetat, tv kanalet, stacionet lokale të radiove, dhe gjithkund tjetër ku dikush mund të futet dhe hapur të kontribojë me përmbajtje.

Pasi informacionet të mblidhen, ato arrijnë tek analistët e Open Source Center, raporti i së cilës arrinë më pas edhe në Shtëpinë e Bardhë. Kjo jepë një pasqyrë më të mirë për të parashikuar se çfar do të ndodhë, thotë drejtori i qendrës, Doug Nakvin i cili pohon se ato thjeshtë e dinin se do të vijë një revulucion në Lindjen e Mesme, por nuk e dinin sakt kur kjo do të ndodhë.

Numri i analistëve është sekret, por supozohet se ka me qindra vetë dhe funksionojnë në mbarë botën. Më të sukseshëm në mesin e tyre janë hakerët të cilët e dijnë saktë ku dhe si të gjejnë punët të cilët ju interesojnë që të tjerët ndoshta nuk e dijnë edhe se egzistojnë, shton Nakvin.

Qendra filloi të përqëndrohet në Twitter pas 2009 dhe ngjarjeve në Iran, dhe çdo mëngjes raporti ndodhej në tavolinën e Barack Obama./itshqip

 

RELATED BY