Instalimi i Fedora Core 8

Sot do te instalojm Fedora Core 8 Linux. Gjerat qe na nevoiten: Nje DVD/CD me Fedora Core 8 dhe pak kohë. Ne fillim cfar duhet te beni eshte ta...

Sot do te instalojm Fedora Core 8 Linux.

Gjerat qe na nevoiten: Nje DVD/CD me Fedora Core 8 dhe pak kohë.

Ne fillim cfar duhet te beni eshte ta vendosim BIOSIN bootable per CD/DVD, e me pas per tjereve mediume. Pasi qe do te beni kete, thjesht vendosni Fedora Cd-ne dhe restartone kompjuterin. Pas leximit te cd-se do tju shfaqet si ne fotografin me poshte.


Klikojm ne opsionin e par sepse duam te instalojm Fedora. Pastaj pas kesaj fillon te behet load sistemi, dicka ngjajshem me kete si ne ekran:


Kohezgjatja per kete mvaret prej konfiguracionit te kompjuterit tuaj, por nuk duhet te zgjat shum koh.

Pasi qe te behet load, pyetja e par qe do te na pyet eshte nese duam te projm cd-ne nese ka ndonje gabim. Kjo eshte vendosur me qellim qe nese egziston ndonje gabim ne cd, mos te ndodh qe kur te instalojm gjysmen e sistemit te na ndalon ne gjys te punes dhe te qojm kot kohen, dhe te gjith proceduren te bejme per asgje.

Ja dhe foto prej pyetjes si duket.


Un ju kisha preferuar qe te klikoni OK per te testu. Ja si doket kjo dhe me foto:


Pasi qe te provoje cd-ne, dhe ne rast se nuk ka asnjefar gabimi at here do te na shfaqet nje informacion se cd-ja osht krejt ne rregull dhe se mundemi te vazhdojme me instalimin.


Pasi qe te klikojm OK do te hapet CD-romi, por mos u brengosni, sepse ajo eshte nese doni te testoni mediume tjera(cd-ja). Serisht e mbyllni CD-romin (me cd-ne e Fedores sigurisht) dhe klikoni CONTINIUE. Tash do te fillon te behet load X serveri i cili do te na jep nje GUI te bukur para nesh qe me leht te instalojm Fedora.

 


Klikojm NEXT , dhe e para gje qe do te na pyet eshte qe te zgjedhim gjuhen ne te cilem duam te vazhdojm instalimin e metutjeshem, klikojm NEXT.


Hapi tjeter qe vjen me rend eshte qe te krijojm nje participacion ne te cilen do te mundemi te instalojm Linuksin dhe nje SWAP participacion. Do te thot ketu selektojm " Create coustom layer" dhe klikojm NEXT.

 

 

 

Do te na hapet kjo dritare:

Tek un pasi qe kam HDD te zbrazet nuk ka kurnifar participacioni, tek ju mundet te ket, dmth nese e keni HDD te mbushur, nese nuk keni vend te zbrazet at here me ndihmen e disa veglave per editim shkurtone ndonje participacion dhe vendosni dy, njera prejt tyre do te na jet kryesore dhe do te jet me ext2 format dhe tjetra do te na jet SWAP particion e cila sherben per koplijimin e te dhenave prej RAM memories ne ate particion ne rast se ka munges te RAM memories. Vendosni ne nje menyr SWAP paritcionin si RAM ne hard disk i deshirueshem eshte qe te jet 2 here me e madhe se madhesia e RAM memories te cilen e keni ne kompjuter.

Pas rregullimit tek un duket keshtu:


Kujdes tek particioni kryesor mount point te specifikoni si "/". Dhe shkojm NEXT.

Hapi tjeter eshte qe te instalojm ne boot lloader, dmth nese kemi WINDOWS apo ndonje tjeter Linux ketu, boot loader automatikisht do te konfigurohet, dhe nese nuk konfigurohet, klikojm ADD dhe e vendosmi participacionin ne cilen e kemi te instaluar OS-in tjeter.


Ne vazhdim vjen konfigurimi i rnetwork(rrjetit), po qe se keni lidhje direkte ne internet dhe jo nepermjet ruterit apo switch.

Nese kompjuteri juaj eshte i lidhur direkt me modemin at here ketu klikojm NEXT.

Dhe ne qoft se jo at here klikojm EDIT, e zgjedhim IPv4/manual dhe e vendosni Ip me radh. Ip adresen e kopjuterit dhe Netmask. Klikojm OK, pastaj e shkruajm host emrin e komjuterit ton(Set Hostname), dhe i mbushim informatat per Gateway, DS1 DS2.

Shkojm NEXT, tani duhet qe te zgjedhim zonen kohore, me ndihmen e mausit dhe me opcionet e Zoom lypeni zonen ne te cilen jetoni dhe klikoni tek "System clock uses UTC" dhe shkojm NEXT.

 


Ne hapit e radhes zgjedhim per cka do te perdorim Linuksin, qoft ajo per perdorim shtepiak, per Development, per web server etj..

 

 

 

Pra kjo eshte fundi i preinstall konfigurimit, klikojm NEXT dhe vazhdon instalimi.

 

 

 

 

 

 

 

Procesi i instalimit poashtu mvraret prej konfigurimit te kompjuterit tuaj. Un jam duke e instalu ne kompjuter me 256 memori.

Pasi qe instalimi u kry Cd-ja automatikisht do te hapet dhe do te shfaqet Congratulations. Klikoni reboot per te restartuar kompjuterin dhe qe ta starton OS qe sa po e instaluam.


 

Tani do te na shqfaqet pjesa tjeter e instalimit, ketu do ti rregullojm disa detalje si firewall, user normal, kohen etj..

 

 

Hapi i dyte eshte per licencen, dhe informatat per ate.

 

Hapi i trete eshte per Firewall (murri zjart). Nen default tek tabela SSH (Secure Shell) do te jet e vendosur tik, perderisa e perdorni kompjuterin tuaj si desktop kompjuter per gjera normale(internet, muzik, foto) do ju kisha keshilluar qe te leni ashtu si eshte. Dhe gjithashtu nenkuptohet, FireWall te jet Enable. Klikojm Forward.

Hapi tjeter i radhes eshte per konfigurimin e SELinux. Kjo eshte nje lloj i poliseve te sigurimit. Une do te vendosi ashtu siq eshte nen default.

Hapi tjeter eshte qe rregullojm kohen dhe daten. E rregullojm edhe kete dhe klikojm FORWARD.


Ne hapin e radhes do te mundemi qe te shikojm profilin e hardverit ton dhe te gjitha mjetet te cilet i kemi te lidhur ne kompjuter.


Hapi i tjeter dhe i fundit eshte qe te krijojm nje user normal nga i cili do te punon ne Fedora. Ne qoft se kompjuteri juaj eshte pjes e ndonje network nga i cili ka nje server kryesor per kontrollimin e userave tjer i te gjitha kompjuterave at here duhet te vendosni Network login.


Klikojm FINISH dhe do te na shfaqet nje login dritare qe te behemi login ne sistemin e rri.

Ky ishte mabrimi, dhe me fat me OS-i i juaj i ri.

  Mesimi i krijuar nga boom3rang(2008)

RELATED BY