Kina hackon SHBA-në që nga viti 2002, zbulon Cablegate.

Në mesin e 250 mijë dokumenteve diplomatike sekrete të SHBA-ve, të publikuara nga ana e Wikileaks, është dhe një dokument i cili akuzon Kinën për hackim të sistemeve kompjuterike...
Wikileaks Kina sulmon SHBa-ne

Wikileaks Kina sulmon SHBa-ne

Në mesin e 250 mijë dokumenteve diplomatike sekrete të SHBA-ve, të publikuara nga ana e Wikileaks, është dhe një dokument i cili akuzon Kinën për hackim të sistemeve kompjuterike të qeverisë amerikane, aletatët e tyre dhe bizeneset amerikane, mes tyre dhe Google i cili në muajin janar shumë ashpër kishte reaguar ndaj hackimit i cili kishte targetuar edhe 50 IT kompani tjera, duke u kërcnuar se do të largon cenzurën nga motorët e kërkimit të saj në Kinë.

Deri më tash nuk kishte akuza publike, sepse është shum rënd të identifikohet kush kishte kryer sulmin. Por sipas diplomatëve amerikan në Peking ato kishin pasur kontakt me një person të paidentifikuar nga byroja politike kineze i cili ju kishte zbuluar se bëhet fjalë për një fushatë të kordinuar.

“Hackimi i Google është pjesë e fushatës së kordinuar të sabotimit kompjuterik të kryer nga pesona qeveritar, ekspertë private për siguri dhe internet kriminelë të mbledhur nga qeveria Kineze. Ato kishin thyer kompjuterë të qeverisë Amerikane, dhe kompjuterët e aleatëve perendimorë, të Dalej Lama dhe bizneseve amerikane qysh nga viti 2002”, thuhet në dokumentin sekret i cili është cituar nga New York Times, dhe ende nuk është publikuar nga faqja e Wikileaks.

RELATED BY