Misha Gleni: Punësoni hakerët!

Në vend se IT kompanitë për siguri ose institucione tjera të përkujdesen për betejën e pabesueshme me sigurin në internet, ku shpenzohen me miliarda dollarë, ndoshta do të ishte...

Në vend se IT kompanitë për siguri ose institucione tjera të përkujdesen për betejën e pabesueshme me sigurin në internet, ku shpenzohen me miliarda dollarë, ndoshta do të ishte më mirë të bisedohet me hakerët dhe të zbulohet “kush janë njerzit që shkruajnë kodet e dëmshme?, tha gazetari Misha Gleni, i cili heton krimin e organizuar.

Në fjalimin e tij në koferencën TED, z.Gleni thotë se duhet ti kuptojmë hakerët dhe cyber-kriminelët përmes “modës së vjetër” të kontaktik njerzor. Sipas humultimit të tijë në botë egziston vetëm një njësi të Kombeve të Bashkuara, me bazë në Torino, e cila krijonë profile të hakerëve të rremë me qëllim që të kuptojë motivimin e tyre.

Gjashtë nga hakerët që ai prezentoi në fjalimin e tijë, hakerë të talentuar kuptohet të cilët janë përfshirë në cyber-kriminal dhe të cilët tani janë në burg për këto vepra, pothuajse të gjithë kanë qenë të rrethuar me kriminelë nga vitet e rinisë, disa kanë qenë të rrethuar edhe nga mosha 9 vjeçare. Hakerë të talentuar, dhe të rinjë, është më e lehtë të përfshihen në aktivitete të errëta black-hat, sesa me talentin e tyre ti kushtohen diçkaje të dobishme.

Interesante, z.Gleni thotë se hakerët nuk kanë treguar aftësi të veçanta sociale dhe shoqërore në botën reale, krahasuar me talentin e pabesueshëm dhe të impresionuar në atë botën virtuale./itshqip

 

RELATED BY