Si të mbrojmë zonën e administratorit?

Pershendetje . Ne kete mesim do shkruaj mbi nje teknike shume te mire te mbrojtjes se uebfaqes tende, perkatesisht faqes se adminit, ku kyqesh si administrator. Te themi qe...

Pershendetje . Ne kete mesim do shkruaj mbi nje teknike shume te mire te mbrojtjes se uebfaqes tende, perkatesisht faqes se adminit, ku kyqesh si administrator. Te themi qe me kete teknike do krijojme nje mur para vendit te kyqjes se administratorit.
Teknika per te cilen do flas mund te kryhet permes .htaccess dhe ja nje shembull si do duket faqja ku kyqeni si administrator (/forum/admincp)

http://www.tools.dynamicdrive.com/password/example/

(Username: user, Password: test)

Atehere se pari duhet te krijosh nje file te quajtur .htpasswd, ku ne kete fajl do shenosh username & password (te enkryptuar) te cilen deshiron ta vendosesh admincp. Per te enkryptuar passwordin tuaj, do mund te perdorni ndonje htaccess generator si shembull KY

Pasi te kesh vene username & password ne .htpasswd ne kete forme: itshqip:g143jh1h4k, sygjerohet qe .htpasswd & .htaccess te mos vendosen ne te njejtin folder te FTP-s, per arsye sigurie ;)
Ka ardh koha te krijojme dhe .htaccess fajlin (MURIN MBROJTES ^^), pra krijoni nje fajl .htaccess fajl dhe ne te shenoni kete ne te:

AuthUserFile /usr/local/itshqip/passwords/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
AuthName EnterPassword
AuthType Basic 

require user itshqip

Megjithate preferohet te perdorni kete tool, qe ju shpejton punen 50%

http://www.tools.dynamicdrive.com/password/

Tek Enter Usernames sheno: Username qe deshiron ta perdoresh per tu kyq ne admincp
Tek Enter Passwords sheno: Passwordin qe deshiron ta perdoresh per tu kyq ne admincp
Tek Path to .htpasswd sheno: Vendin ku e ke vendos .htpasswd fajlin shembull: /home/itshqip/passwords/

Dhe klikon Submit, dhe me pas do gjenerohet krejt cka duhet te vendosesh tek .htaccess dhe tek .htpasswd
.htaccess fajlin e vendosni tek pathi ku deshiron ta mbrosh faqen shembull: /forum/admincp/

Me kaq perfundon ky mesim, shpresoj te keni kuptuar, nese jo mos hezitoni te pyesni.
Mirmbetshi

Më shum pyetje mund të parashtroni në forum, në lidhjen e mëposhtme:

http://forum.itshqip.com/viewtopic.php?f=106&t=390

 

RELATED BY