TED: Krakimi i Stuxnet, cyber-armatimi i shekullit 21

Kur për herë të parë zbuluam Stuxnet, ai kishte një sjellje sikur të ishte një krimb labarotorik i cili nuk dëshiron të hanë djathë, tha një konsulent gjerman për...

Kur për herë të parë zbuluam Stuxnet, ai kishte një sjellje sikur të ishte një krimb labarotorik i cili nuk dëshiron të hanë djathë, tha një konsulent gjerman për sisteme kontrolluese sigurie Ralf Langer, duke shpjeguar kështu funksionalitetin e këtij “krimbi” Stuxnet, të gjithë sofistikimin dhe qëllimin e tijë në TED fjalimin.

Ky Softueri keqbërës është mjaft i komplikuar, sulmon vetëm sisteme me konfiguracion të veçantë, dhe është shum vështirë për ta zbuluar. Z.Langer shpjegon se si ky “krimb” mund të përdoret për të kontrolluar prodhimin bërthamorë, më sakt për të kompromentuar kontrollet e sistemeve të atyre që “nuk dëshirojmë të fitojnë këtë bombë”. Normalisht, këto sisteme kontrolluese nuk punojnë në Windows softuer që ka dhe për qëllim ky “krimb”, por nëse infektohet kompjuteri i cili bën konfigurimin e atyre sistemeve, atëherë sigurisht kemi vendosur sadopak ndonjë kontrollë.

Më shum dhe në mënyrë ilustrues z.Langer përshkruan këtë proces në videon më posht. Më shum këto operacione janë të destinuara për Lindjen e Mesme, më saktësisht Iranin./itshqip.com

RELATED BY