Siguria e dobët shkaktoi vjedhjen e 1 miliardë të dhënave

Hulumtimet e reja sugjerojnë që më shumë se 1 miliardë të dhëna të regjistruara janë vjedhur nga më shumë se 1.500 sulme individuale brenda vitit të kaluar. Të dhënat...

Sigurimi i dobët shkakton vjedhjen e 1 miliardë të dhënave

Hulumtimet e reja sugjerojnë që më shumë se 1 miliardë të dhëna të regjistruara janë vjedhur nga më shumë se 1.500 sulme individuale brenda vitit të kaluar.

Të dhënat e fundit nga Gemalto, një kompani sigurie, tregon për një rritje të vazhdueshme vit pas viti si në shkeljen e korporatave ashtu edhe tek të dhënat e vjedhura.

Shkelja e të dhënave u rrit për 49%, ndërkohë që vjedhja apo humbja e të dhënave të regjistruara u rrit për 78% ndaj vitit të kaluar.

Siguria u bë shënjestër kryesore e vitit të kaluar pas sulmeve të profilit të lartë që ndodhën në banka dhe tek bizneset e vogla. Gjigandi bankar JPMorgan Chase dhe Target janë emëruar si hakimet më të mëdha në historinë e Shteteve të Bashkuara. Por shqetësimet mbi sigurinë e të dhënave nuk përfunduan me këto, pasi që javë më parë kompania për sigurim shëndetësor Anthem humbi mbi 80 milionë të dhëna si pasojë e një sulmi kibernetikë.

“Ne jemi duke parë qartë një ndryshim në taktikat e sulmeve kibernetike , ku vjedhja e të dhënave personale po bëhet më e dendur sesa vjedhja e numrave të kredit kartelave,” tha Tsion Gonen, drejtori ekzekutiv në Gemalto, transmeton itShqip.com. “Këto lloje të sulmeve mund të çojnë në krijimin e ndërmarrjeve kriminale për falsifikim të identitetit,” shtoi Gonen.

Ndërkohë, administrata e Obamës është duke luftuar kundër shkeljeve të të dhënave dhe vjedhjen e tyre. Të martën, qeveria paralajmëroi një qendër kundër kërcënimeve kibernetike me shpresën për të parandaluar sulmet e tilla.

Presidenti pritet që të shpallë sonte një mënyrë të re për të ndihmuar bizneset private në mbrojtjen e të dhënave duke zvogëluar kështu sulmet kibernetike që po ndodhin vazhdimisht nëpër institucione të ndryshme.(ITshqip)

Categories
Web

Arsimi është autor në portalin ITshqip, ku shkruan rreth informatikës dhe zhvillimeve që ndodhin në fushën e teknologjisë. Është i përqendruar më shumë në industrinë e telefonave të mençur dhe sulmet që ndodhin në internet. Ndiqe në : Facebook | Twitter
No Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RELATED BY